over tippunt

Op dit moment is veel simpele informatie over het vak van freelance graficus te warrig, te verspreid of verstopt achter betaalmuren. Hierdoor is een grote groep ontwerpers ontstaan die steeds in dezelfde valkuilen blijft vallen – zakelijke problemen die makkelijk ontweken hadden kunnen worden als de juiste hulp beschikbaar zou zijn.

over_01

tippunt is een centrale locatie waar zowel startende als meer ervaren ontwerpers gratis informatie kunnen inwinnen over hun vak, zowel op zakelijk als technisch gebied. Verpakt in snelle, duidelijke en slimme tips voorziet tippunt freelance ontwerpers niet alleen van relevante kennis, maar ook van een beetje emancipatie en een duwtje in de rug als het gaat om het uitoefenen van ons vak.

Veel van de tips op deze website zijn helemaal niet zo ingewikkeld, maar je moet ze even gehoord of gelezen hebben. Geef ze door, bespreek ze, of schrijf ze op als geheugensteuntje. Ze zijn voor jou!

het doel

Door informatie en tips op een centraal punt aan te bieden wordt de onwetendheid en onzekerheid onder ontwerpers weggenomen. Dit zorgt voor meer zelfredzame designers die hun werk beter kunnen uitoefenen – en van de liefde voor hun vak kunnen genieten. Het maakt ons ook als groep sterker tegen opdrachtgevers die zich veelal bewust zijn van de chaos die leeft, en hier soms op inspelen met steeds absurdere budgetten en eisen.

over de maker

Zelf ben ik werkzaam als freelance illustrator met ervaring in illustratie en art voor games & film. In mijn 10+ jaar ervaring heb ik veel werkgerelateerde hindernissen moeten overwinnen en kan ik ondertussen dus als expert meepraten.
Door mijn achtergrond in zowel de Nederlandse gamesindustrie als de animatieindustrie heb ik een breder spectrum van ‘ontwerpen’ kunnen meemaken. Veel problemen, maar ook veel oplossingen, overlappen, maar dit is bij veel ontwerpers niet altijd bekend.

Het concrete plan voor een website is ontstaan na vele gesprekken met collega’s en studenten. Wat blijkt? Nog steeds studeren er jaarlijks veel ontwerpers af zonder enige nuttige kennis over het zakelijk gedeelte van hun werk, en vooral hen die freelance willen gaan worden feitelijk ‘in het diepe gegooid’. Maar ook onder meer ervaren designers gaat vaak nog van alles mis. Zonde!

Daarom: het minste wat we met z’n allen kunnen doen is informatie delen. Natuurlijk is niet alles even relevant voor jou, ook niet op deze website. Maar hoe meer je weet, hoe meer jij je eigen draai aan je werkwijze kan geven. Stoppen met romantiseren dus, starten met praktiseren!

Heel veel plezier met het mooiste type beroep ter wereld: de ontwerper!

veelgestelde vragen

Toegegeven: het lijkt allemaal een beetje vaag. Dat komt omdat de rol van visueel ontwerper zich niet makkelijk in één hokje laat plaatsen, vooral niet als zelfstandige.

tippunt is voornamelijk bedoeld voor freelance ontwerpers in de richtingen illustratie, animatie en games. Veel onderwerpen en tips kun je echter veel breder trekken, naar bijvoorbeeld grafisch ontwerp. Als de website blijft groeien zal er zowel een verdieping als verbreding in de informatie plaatsvinden.

Als er op deze website gesproken wordt over een ‘vak’ kun je dus het beste jouw eigen beroep of uitingen aanhouden. Niet alles zal relevant zijn, veel wel. Vindt je dat er nog iets mist? Neem vooral een kijkje op de contactpagina!

Nee, tippunt kost geen geld om te bekijken en biedt geen extra betaalde services aan. Het idee is juist dat dit soort informatie makkelijk en gratis toegankelijk moet zijn voor iedereen die er baat bij heeft, daarom zal deze nooit achter een betaalmuur verdwijnen. Delen mag!

Daarnaast ontvangt tippunt ook geen betalingen van andere partijen om bepaalde content uit te lichten. Eventuele derde partijen en initiatieven die op deze website genoemd worden zijn persoonlijk geplaatst en bedoeld als mogelijk hulpmiddel, niet als advertentie.

Op het moment van schrijven zijn de tips op tippunt een combinatie van eigen ervaring van de maker, de ervaring van derden en algemene wijsheden die veel doorgegeven worden in ‘de industrie’.
Voor zover mogelijk zijn praktische tips getest, maar bedenk altijd: blijf kritisch en selecteer wat voor jou werkt en wat niet. Geef er je eigen draai aan!

Onder het menukopje ‘contact’ vindt je een formulier waarmee contact opgenomen kan worden! Hiermee kun je jouw eigen tips insturen, of een suggestie doen voor een onderwerp wat je belicht zou willen zien.

Let wel: dit formulier is niet bedoeld om persoonlijke uitleg over een specifieke tip aan te vragen. Het is in dat geval dus beter om die vraag juist met collega’s te bespreken en over hun bevindingen te leren.

Wat deze website zelf betreft niet. De kracht van tippunt zit in de snelle, behapbare stukjes informatie en weetjes, en is daarin uniek. Er is daarnaast dus zeker plaats voor initiatieven die veel meer de diepte in gaan.

Nee, en die zal er ook niet komen. Hoewel sommige opdrachtgevers het wel erg bont maken, zijn er meerdere redenen om dit niet te doen:

Allereerst kan het voorkomen dat een opdrachtgever door een ervaring vermeld op een zwarte lijst de specifieke ontwerper weet te achterhalen. Dit kan zeer nadelige gevolgen voor die persoon hebben.

Ten tweede is het voor tippunt onmogelijk om bij elke slechte ervaring te achterhalen wat er precies waar is en wat niet. Niet in alle situaties is er sprake van een zwart-wit verhaal, en er moet voorkomen worden dat sommige opdrachtgevers onterecht op een lijst belanden.

Ten derde zijn vooral grotere opdrachtgevers (denk aan bedrijven en concerns) onder invloed van constante veranderingen in beleid en personeel. Een slechte ervaring met een contactpersoon is niet per sé reden het hele bedrijf af te schrijven. Andersom kan een concern een extreem nadelig standaardcontract aanbieden, maar weet de ontwerper in onderhandelingen deze te schrappen of naar zijn/haar hand te zetten.

tippunt verzoekt ontwerpers nadrukkelijk altijd kritisch -maar eerlijk- te blijven kijken naar zichzelf én potentiële klanten, contracten, etc.