acquisitie

acquisitie

artikel_acquisitie_01

Hoe ga jij te werk in het vinden van nieuwe opdrachten? Hierbij een paar suggesties om je op weg te helpen.

Koude acquisitie

Dit is de manier van werk vinden die de meeste ontwerpers huiveren: zonder enige toeleiding een potentiële klant opbellen of mailen om te kijken of er wat te halen valt. De welbekende ‘misschien kunnen we wat voor elkaar betekenen’. Net als bij een deur-tot-deur verkoper ga je bij deze manier heel veel ‘nee’ horen, want eigenlijk ben je gewoon willekeurig aan het schieten. Denk je dat dit veel nut heeft?

Let wel: natuurlijk zijn er altijd wel (grotere) klanten die niet op een andere manier te bereiken zijn. Je kan het altijd proberen. Zorg dan wel dat je basis op orde is en dat er een aanleiding is om contact op te nemen. Dat kan zover gaan als iets (lelijks) zien op een site – er is vast iets te vinden als je goed zoekt –  en een kleine schets sturen van hoe jij het anders zou voorstellen. Of een idee uitwerken in een korte mail over hoe jij een campagne of product verder kan brengen.

'Tweedegraads' netwerken

Bij het woord netwerken denken veel freelancers aan de eerder genoemde term: ‘koude acquisitie’: zonder enige aanleiding op iemand afstappen en proberen te verkopen. De afgang voelt des te groter als de persoon ook echt voor je staat en het gesprek op niets uitloopt. Bedenk dat veel interesse tonen en vragen stellen nog nooit iemand voor gek heeft laten doen staan.

En gelukkig hoeft netwerken helemaal niet zò eng te zijn: als je niet komt om te verkopen, maar echte interesse in andere mensen toont verandert een netwerkevenement in een leuke dag of avond uit, waar je nieuwe mensen ontmoet. De kans dat jij hier direct werk scoort is klein, maar de kans dat iemand jou herinnert en aanbeveelt des te groter.

Mond-tot-mond reclame

Het kan voorkomen dat een tevreden klant jou aanraadt bij een nieuw contactpersoon. Dit is een hele fijne bijkomstigheid van goed geleverd werk, maar ook een hele passieve. Ga er dus niet zomaar vanuit dat nieuw werk je komt aanwaaien!

Social media

Je kan heel actief op internet zijn en hieruit aanvragen of aanbiedingen krijgen. Let wel: deze manier vergt heel veel werk van jouw kant, dus onderschat dit niet! Af en toe een plaatje plaatsen is ok, maar wie echt via deze weg werk wil scoren moet investeren: regelmatig berichten plaatsen en in gesprek gaan met volgers en gelijkgestemden. Als jij veel mensen volgt die je tof vindt, is er een kans dat ze jou terug volgen, dus wees niet te bescheiden met de ‘volg’-knop.

Betaalde reclame

Van een advertentie in het lokale sufferdje tot groots inzetten op Facebook: geld aanwenden om in de spotlight te komen kan een zet zijn. Bedenk van tevoren wel heel goed wat jouw doelgroep is en op welke plek en manier je die kan bereiken. Doe je dit niet, dan heeft jouw reclame net zulk weinig effect als koude acquisitie.