backups

backups

artikel_backups_02

Stop! Laat NU alles vallen en maak meteen even een backup van je digitale bestanden!

Zorg ervoor dat je jouw bestanden niet kwijtraakt door er regelmatig backups van te maken. Je bent niet de eerste persoon die door diefstal of crash van een laptop kostbaar materiaal verloren is, soms zelfs van jaren.

Gelukkig zijn er tegenwoordig vele mogelijkheden tot het maken van backups: op externe harde schijven, in de digitale cloud…zelfs volledig geautomatiseerde processen die het werk voor jou doen. Welke is het beste om toe te passen? Waarom voor de zekerheid niet gewoon allemaal? En in tweevoud!

Het maken van backups geldt trouwens niet alleen voor jouw computerinhoud in het algemeen: als je digitaal werkt is het ook een goed idee om af en toe je werkbestand te kopiëren en verder te werken in de nieuwe. Hierdoor heb je altijd een oudere versie achter de hand, mocht dat nodig zijn. Van het per ongeluk ‘platmaken’ van lagen in Photoshop tot een ‘corrupt’ bestand dat door het misgaan van opslaan niet meer te openen is – het is allemaal al zo vaak gebeurd.

Let op: maak niet alleen backups van jouw werkbestanden, zorg ook dat je administratieve files als facturen en belastingcorrespondentie meeneemt.