cmyk en rgb

cmyk en rgb

artikel_rgb_01

Ooit afgevraagd waarom sommige geprinte afbeeldingen veel doffere kleuren hebben dan op je beeldscherm? Dat komt door het verschil tussen cmyk en rgb.

De term cmyk staat voor ‘cyan, magenta, yellow, key’ en bevat vier kleuren die gebruikt worden in drukwerk. Door deze kleuren over elkaar heen leggen kan een blank canvas bedrukt worden met inkt, wat resulteert in een gekleurd beeld.

Aan de andere kant heb je rgb, oftewel ‘red, green, blue’, en dit is de manier hoe beeldschermen werken. Iedereen die weleens dicht op een oude tv heeft gezeten heeft vast de vele rode, groene en blauwe puntjes gezien!
In plaats van een wit canvas donkerder te maken door kleuren over elkaar heen te leggen, wordt bij rgb door de juist combinatie van de drie kleuren en de intensiteit van een lamp een kleur feller en lichter – van compleet zwart (licht uit) tot compleet wit (vol licht).

Het feit dat er gebruik gemaakt wordt van andere kleuren én het feit dat bij rgb een lichtbron meespeelt resulteert dus in een ander, vaak feller resultaat. Bepaalde soorten paars, groen en neonkleuren zijn in de drukkunst gewoon niet na te bootsen met de standaard inkten. Gelukkig is er tegenwoordig een hoop mogelijk met speciale inkten, maar dit is niet voor elk printje rendabel.