kleurwedstrijden en pitches

kleurwedstrijden en pitches

artikel_kleurwedstrijd_01

Kijk uit met onbetaalde pitches en tekenwedstrijden: wat lijkt als een laagdrempelige en onschuldige manier van je voet tussen de deur krijgen is vaak alleen voordelig voor de klant.

Die kan kosteloos kiezen uit soms wel honderden professionele inzendingen van mensen die net zo graag als jij willen ‘winnen’. De winst is veelal dat jouw werk hun volledige eigendom wordt in ruil voor een tegoedbon.

Dit is niet hoe het normaal hoort te gaan: een serieuze klant kan bij het vergelijken van verschillende portfolio’s best een weloverwogen beslissing maken over wie het best in te huren, met hiervoor ook een eerlijke vergoeding.

Dit wil trouwens niet zeggen dat al deze wedstrijden met kwade opzet gemaakt worden: veel bedrijven denken dat dit een leuke manier van promotie is, maar realiseren zich vaak niet dat dit ten koste gaat van veel professionals. Wees dus niet bang om in discussie te gaan en de klant te informeren over deze acties en hoe ze schade brengen aan jouw vak.

En als je toch mee wilt doen, omdat je dat nou eenmaal leuk vindt dan kun je dat natuurlijk doen, maar verwacht niet teveel.

Pitches in branches

Helaas is het in sommige branches (advertising, grafisch ontwerp) heel normaal geworden om gratis te pitchen voor opdrachten. Bedenk je ook hier weer: als jij als zelfstandige ontwerper ingehuurd wordt vindt de klant blijkbaar al dat jij meerwaarde voor hun pitch hebt. Ze zullen je misschien vragen een ‘investering’ te doen en ook gratis te werken, maar in principe zijn zij degene die de investering zouden moeten maken. Het is zeker niet gek om een vergoeding voor je pitch te vragen.