offerte
offerte

Als een klant interesse heeft getoond in je diensten is het vaak jouw beurt om met een voorstel – oftewel offerte- te komen.
Hierin laat je zien wat de prijs zal zijn voor het product dat je gaat leveren, welke extra kosten (voor materiaal, licentie, etc.) eraan verbonden zijn en hoe lang je hiermee bezig denkt te zijn. Als je de opdracht per onderdeel of kostenpost specificeert, laat je de klant duidelijk zien dat je jouw totaalprijs niet zomaar uit je duim gezogen hebt, maar dat je ook echt (en eerlijk) nagedacht hebt.
Let goed op: reken altijd exclusief btw en vermeld dit in je offerte! In principe zijn prijzen altijd exclusief, maar het is goed om enige verwarring te voorkomen. Je wilt namelijk niet op het eind nog de discussie of de prijs nou inclusief of exclusief was. Jouw klant kan die gerekende btw namelijk ook gewoon weer afschrijven, net zo goed als jij.
Vermeld ook in je offerte wat de geldigheidsduur van dit voorstel is (bijvoorbeeld 30 dagen). Dit om te voorkomen dat een klant pas in een veel later stadium akkoord geeft op een opdracht, terwijl jouw situatie in de tussentijd veranderd is (zakelijk óf privé). Want wat als jij in de tussentijd jouw uurprijs verhoogd hebt?
Als je algemene voorwaarden gebruikt, stuur deze dan ook als bijlage mee met de vermelding deze door te lezen. Een link naar je voorwaarden op een weblocatie is namelijk niet genoeg.
En als laatste: vraag de klant bij toestemming ook daadwerkelijk om akkoord in tekst te geven. Dan hebben jullie allebei officieel bewijs dat er een samenwerking tot stand is gekomen.