resolutie (dpi)

resolutie (dpi)

artikel_resolutie_01

Dpi staat voor ‘dots per inch’ en geeft de puntjesdichtheid van jouw werk aan.

Dit is omdat drukken werkt door het plaatsen van minuscule stipjes die uitgezoomd een beeld vormen. Hoe meer puntjes er op een bepaalde afmeting (de inch) passen, hoe gedetailleerder de afdruk dus wordt!

Er zit een verschil in het aantal dpi dat jouw werk moet hebben om correct afgebeeld of geprint te kunnen worden. Omdat een beeldscherm met pixels werkt (ppi) en niet met puntjes is dit nooit een goede weergave van jouw uiteindelijke print.
Ziet jouw afbeelding er op een computerbeeldscherm goed uit, maar rolt het heel onscherp en pixelig de printer uit? Dan heb je een te lage dpi gebruikt!

De standaardresolutie voor op beeldschermen is 72 dpi. De standaardresolutie voor gewone prints is 300 dpi, maar bij echt drukwerk is dit vaak alweer hoger en ingewikkelder. Informeer je dus altijd goed over de eisen van een eventuele drukker!

Let op: als je digitaal werkt, check dan altijd de dpi van jouw werkbestand. Je wilt er niet aan het einde achter komen dat je in een te lage resolutie hebt gewerkt! Bij twijfel is het altijd beter om groter te werken, dan kan je het in ieder geval nog terugschalen.