social media

social media

artikel_socialmedia_01

In hoeverre gebruik jij social media om fans en klanten te bereiken?

Met de komst van het internet is een wereld voor ontwerpers opengegaan: niet langer is jouw werk beperkt tot een lokale galerij – van over de hele wereld kunnen mensen jouw werk bekijken en van commentaar voorzien. Tegelijkertijd kan jij net zo goed andere kunstenaars vinden en deze helden aan jouw lijst met inspiratiebronnen toevoegen.

Juist omdat wij beeldmakers zijn past ons werk perfect in de snelle ‘even liken’ cultuur van social media apps. Het is dan ook niet gek dat veel ontwerpers ondertussen hele hordes fans hebben op apps als Instagram. Hieruit vloeit naamsbekendheid en een steeds groter wordende bak potentiële opdrachten (zowel van fans zelf als grotere opdrachtgevers waarvan je niet onopgemerkt blijft).

Bedenk je alleen wel: een bestand van volgers opbouwen kost veel tijd en moeite. Succes hierin gebeurt niet vanzelf, en je zal met regelmaat niet alleen werk moeten plaatsen, maar ook interactie aangaan met volgers en andere gebruikers. Niet elke ontwerper kan zich dit veroorloven – en social media is dus zeker niet automatisch de sleutel tot succes. Werk aan de winkel!

Trouwens: hoe aantrekkelijk het ook lijkt, weerhoud je er van om volgers te ‘kopen’. Meerdere bedrijven bieden tegen betaling een hele bak nepaccounts aan, waardoor jouw populariteit groter lijkt. Maar hier heb je niks aan, aangezien al deze ‘volgers’ geen interactie zoeken – of erger: spammen!

Let op: social media zijn niet alleen een showroom voor jouw werk, ze geven volgers ook een kijkje in jouw 'keuken'. Kijk dus goed uit met wat je schrijft en plaatst - als jij gewoon een heel onaardig persoon blijkt te zijn schrikt dat zeker fans en klanten af!