agentschap

agentschap

artikel_agentschap_01

Agenten of agentschappen regelen opdrachten voor ontwerpers, meestal tegen een percentage van de vergoeding als betaling: de commissieprijs.

De werkwijze verschilt per agentschap. Sommige gaan actief op zoek naar werk voor jou, maar de meeste nemen jou in ieder geval op in hun ‘catalogus’ aan ontwerpers. Als een potentiele klant het agentschap benadert met een opdracht kan hij/zij kiezen uit voorgestelde designers die hier het best bij passen.

Hoewel je dus inlevert op jouw uiteindelijke vergoeding zorgt een agentschap wel voor nieuwe opdrachten en contact met (vaak grotere) klanten. Het is meestal dus heel voordelig om bij een agentschap te zitten omdat het veel van jouw acquisitiewerk uit handen neemt.

Het precieze percentage van de commissieprijs verschilt van agent tot agent, al lijkt het er wel op dat Nederlandse agentschappen aan de lage kant zitten in vergelijking met andere landen. Percentages tot 30% zijn niet ongewoon, al wordt hier 10%-20% logischer geacht.

Let op: neem het percentage van de commissieprijs mee bij het berekenen van een offerte, zodat je onder de eindstreep nog genoeg overhoudt.